Strandkapper: "Create your Dream Job!"

Gepubliceerd op 17-03-2016 09:59

Strandkapper in actie

Als klein meisje droomde ze ervan om kapster te worden. “Zie je het voor je… Ik zag mezelf al werken als haarstylist bij modeshows in Parijs! En als dat niet zou lukken? Tja, dan wilde ik piloot worden van een Boeing. Maar dat was letterlijk en figuurlijk wat te hoog gegrepen!”, grapt Marjolijn Duermeijer.

 

Kapster worden

De droom om kapster te worden leek realistischer. Toch duurde het jaren voordat Marjolijn actief werd in de kapperswereld. Nadat ze haar VWO behaalde, studeerde ze Communicatie en begon ze een eigen communicatiebureau: Marjolijn Communiceert. “Van huis uit werd ik gestimuleerd om een ‘echt’ vak te leren en voor zekerheid te kiezen. Terwijl ik passioneel ben en liever mijn hart volg.”

Communicatie in kappersbranche

De kappersbranche bleef dan ook haar belangstelling houden. Daarom specialiseerde zij zich met haar communicatiebureau in het coachen en trainen van kapsaloneigenaren en -medewerkers. Ze bracht hen bijvoorbeeld leiderschapscapaciteiten bij en leerde ze hoe ze het beste met klanten kunnen omgaan. Ook werkte ze als freelance communicatieadviseur bij de ANKO, de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie.

Bijzondere kappersopleiding

Het tij keerde in 2008. “Ik liep in de Bijenkorf en zag iemand lopen met een heel gaaf kapsel. Ik heb haar aangesproken en gevraagd waar ze naar de kapper ging. Zij vertelde dat ze naar Cartoon Haarmode in Utrecht ging. Ik heb daar toen gelijk een afspraak gemaakt en werd door de eigenaar geholpen. Ik vertelde hem dat ik altijd al kapster wilde worden en vroeg of hij niet een goede avondopleiding kende. Ik werkte immers vier dagen per week in de communicatiebranche. Hij vertelde mij dat hij een erkend leerbedrijf was en vroeg of ik niet stage bij hem wilde lopen om zo het vak te leren. Daar hoefde ik geen week over na te denken en heb hem gelijk de hand geschud! Zo had ik opeens een stageplek zonder dat ik ooit maar één keer iemand had geknipt.” Bijna twee jaar lang heb ik privéles gehad om zo het vak te leren. Een betere leerschool had ze niet kunnen hebben. “Ik heb daarna ook nog een deeltijdopleiding gevolgd in Amersfoort, maar dat was in feite herhaling van wat ik al wist en kon.”

Bohemian shoot (Fotografie: Francine Boer)

Haarstylist tijdens buitenshoots

De toekomst zag er rooskleurig uit. Marjolijn zou eindelijk haar droom kunnen leven. Toen sloeg echter het noodlot toe. Tijdens een van haar andere hobby’s, wakeboarden, kwam ze ten val. Ze brak een rugwervel en er stond haar een lange revalidatie te wachten. “Acht maanden heb ik niet kunnen werken. Ook mijn kappersopleiding heeft anderhalf jaar stilgelegen. Gelukkig ligt deze tijd al lang achter me. Het heeft me destijds gemotiveerd om nog meer te doen wat ik leuk vind, mijn dromen waar te maken en te doen waar ik blij van word. Ik startte als freelance kapster, werkend in en vanuit Utrecht. Ondertussen volgde ik meerdere haarstylingcursussen bij B Academy, om als haarstylist te kunnen werken bij fotoshoots en modeshows.” Zo werkte ze onder meer mee aan de zomershoot van kinderkledingmerk Retour Jeans en samen met fotografe Francine Boer heeft ze een heel gave ‘bohemian style-shoot’ neergezet. Werken tijdens buitenshoots kreeg haar voorkeur. Het liefst op het strand. En daar is ook Strandkapper uit ontstaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De shoot waar Strandkapper aan meewerkte voor Retour Jeans (Fotografie: Elmar Krop)

Strandkapper: your Dream Job doesn’t exist, you must create it

Strandkapper is ontstaan vanuit drie grote passies van Marjolijn: golfsurfen, het strand en knippen. “Al mijn passies gebundeld in één concept. Mooier kan toch niet? Your Dream Job doesn’t exist, you must create it. En dat heb ik gedaan. Natuurlijk krijg je ook kritiek als je met zoiets nieuws begint. Maar ik ben altijd in het concept blijven geloven.” Momenteel is Marjolijn aanwezig bij surfevenementen waar ze de bezoekers voorziet van een gave beachlook. De surfwereld is inmiddels laaiend enthousiast over het concept. Ook geeft ze workshops, zoals beachwaves maken of festivallooks creëren. “Het liefst zou ik Strandkapper uitbreiden met strandshoots in het buitenland, zoals Bali of Curaçao. Surfboard mee en heerlijk op het strand werken, super toch?!”

Strandkapper aan de slag op het hoofdkantoor van O'Neill

Bijzondere opdrachtgevers

Strandkapper bestaat nu bijna twee jaar en in die korte periode werkte ze al voor verschillende surfmerken, waaronder O’Neill. Het haarverzorgingsmerk Bumble and Bumble verzorgde het eerste jaar haar productsponsoring. “Mede daardoor heb ik een goede start kunnen maken en leef ik nu mijn droom.” Daarmee is ze een inspiratiebron voor anderen. En die rol neemt ze graag op zich. “Volg je hart, doe waar je gelukkig van wordt en blijf in jezelf geloven.”

Meer inspiratie? Check www.strandkapper.nl of neem contact op met Marjolijn via 06-33744165.


Gerelateerde artikelen