Fotoshoot minderjarige modellen dubieus?

Gepubliceerd op 23-03-2018 12:05

minderjarig model

'Dubieuze fotoshoots met jonge modellen' kopte de Volkskrant onlangs. In een onderzoeksartikel laat de krant uitvoerig weten hoe minderjarige modellen door gerenommeerde casting- en modellenbureaus naar een bekende fotograaf werden gestuurd, zodat zij hun portfolio konden samenstellen. Nu is naar buiten gekomen dat de fotograaf de minderjarige modellen naakt voor lens liet poseren. En dat niet alleen: ook liet de fotograaf de modellen suggestieve seksuele poses aannemen.

Misstanden voorkomen

Veel jongens en meiden dromen van een carrière als model. Niets voor niets zijn er steeds meer televisieprogramma’s als Holland’s Next Top Model en Curvy Supermodel, die het startschot kunnen zijn van een succesvolle modellencarrière. Met duizenden aanmeldingen per seizoen is de concurrentie moordend. De tv-programma’s geven een goed beeld van het feit dat modellen in spe er bijna alles voor over hebben om model te worden. Grenzen vervagen en modellen gaan er vaak overheen. Maar hoe kunnen misstanden nu worden voorkomen?

Voorbereiden fotoshoot of castingdag

Als minderjarig model doe je er verstandig aan een ouder of voogd mee te nemen naar een fotoshoot of castingdag. Ben je volwassen? Probeer dan voor jezelf op een rijtje te zetten wat jij wel of niet zou doen voor een camera, fotograaf of castingdirector. Doe dit voordat je naar een castingdag of fotoshoot gaat. Modellen, maar ook acteurs en figuranten, gaan sneller over grenzen heen om een bepaalde klus of rol te krijgen. Laat je in geen geval door iemand over je grenzen heen duwen. In het tv-programma Nieuwsuur liet ook topmodel Kim Feenstra weten dat je nooit iets moet doen waar je niet achter staat.

#MeToo

Al jaren hebben castingbureaus en modellenagencies een slecht imago. En dat is niet voor niets. Door het digitale tijdperk komen negatieve verhalen sneller naar buiten. Denk aan de #MeToo-beweging die vorig jaar volop in de media stond. Mede door negatieve ervaringen met modellen- en castingbureaus in het verleden, was het voor eigenaresse Evelien Nederhoed 5 jaar geleden reden te meer om Beautyfreelancer.nl op te richten. “Beautyfreelancer.nl is géén modellenbureau. We zitten niet tussen opdrachtgevers en freelancers in, zoals modellen, visagisten en stemacteurs. Wel controleren we de opdrachten die op onze werkmarktplaats worden geplaatst nauwlettend. We rekenen geen marges. Bovendien bepaal je op het online platform helemaal zelf met wie je werkt en onder welke voorwaarden. Daarbij ondersteunen we onze freelancers met tips en ideeën. Bijvoorbeeld over scholing en ondernemen.”


Gerelateerde artikelen