Figurant worden: 5 handige tips

Meespelen in een film, tv-serie of commercial is voor velen een droom. Figurant worden kan een begin zijn om deze droom te verwezenlijken. Voor de meeste acteurs is figureren in een film- of tv-productie namelijk de eerste stap naar de film- of tv-wereld. Wist je bijvoorbeeld dat Jared Leto voordat hij doorbrak als zanger en acteur, figurant wist te worden en meespeelde in films als 'How to make an American Quilt'? En acteur Jonah Hill de figurantenrol van 'een klant die kinky laarzen koopt' aannam in de film 'The 40-year-old Virgin'? Bradley Cooper vervulde voor zijn grote doorbraak zelfs een figurantenrolletje in 'Sex And The City'.

Hoe word ik figurant?

  • Wil je het maken in de filmwereld, dan moet je een karakter duidelijk kunnen neerzetten. Veel mensen willen acteren, maar slechts enkele beroemde acteurs kunnen gevarieerde rollen spelen. Als je figurant wilt worden, ga dan voor rollen die bij je passen. Hoe je hierachter komt? Door films te bekijken en te ontdekken welke rollen jou aanspreken. Is het de 'verleid(st)er'? De 'bad guy'? De 'nerd'? Of juist de 'beste vriend(in)'?
  • Hoewel sommige figuranten zijn doorgebroken in de filmwereld zonder enige acteerlessen te volgen, kiezen de meesten ervoor om dat juist wel te doen. Het is aan jou zelf om een keuze te maken. Kies wel altijd voor een toneelschool die bij je past.
  • Laat goede foto's van jezelf maken. Geen glamorous kiekjes, maar gewone shots van jouw hoofd waarin jouw karakter in één blik duidelijk is. Zo kan de persoon die de casting doet direct zien wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft. Kortom, figurant worden? Laat goede castingfoto's maken.
  • Tegenwoordig zijn filmmakers veel zichtbaarder. Ga gewoon op zoek naar hen via social media en leg contact. Zo ontmoet je snel nieuwe mensen die wellicht jouw hulp als figurant kunnen gebruiken in de toekomst.

Tips om figurant te worden

Tip 1. Maak voor jezelf een 1-jaar-, 5-jaren- en 10-jarenplan waarin je doelen voor jezelf stelt. Welke productiebedrijven spreken jou aan? Kun je jezelf als figurant of acteur verder ontwikkelen door bijvoorbeeld een acteercursus te volgen? En wil je in binnen- of buitenland werken? Er zijn tal van vragen die jij in je persoonlijke plan kunt beantwoorden.
Tip 2. Vraag je vrienden welk karakter jij zou moeten spelen in een film- of tv-productie.
Tip 3. Ga netwerken en zorg dat je in contact komt met minimaal 20 (succesvolle) personen uit het vak die jou meer erover kunnen vertellen. Wat was hun sleutel tot succes? En hoe zijn zij gestart?
Tip 4. Zorg dat je een inkomen hebt, want de rekeningen moeten tenslotte worden betaald. Kies voor een flexibele baan, bijvoorbeeld in de horeca. Of ga voor een andere functie waarin je jezelf kunt ontwikkelen, bijvoorbeeld achter de schermen.
Tip 5. Schrijf je in op Beautyfreelancer.nl als Beautyfreelancer Basic en ontvang als eerste de nieuwste figurantenrollen die op jouw lijf geschreven zijn.

Figurant gezocht?

Wil je geen figurant worden, maar ben je juist op zoek naar een figurant of meerdere figuranten? Bijvoorbeeld voor een internetfilmpje, een televisieserie of een film? Plaats dan een gratis oproep op Beautyfreelancer.nl en kom in contact met meer dan 6.000 modellen en figuranten. Bij Beautyfreelancer.nl verzorg je zelf je casting.

Lees ook: