Hoe word ik presentator?

De vraag ‘Hoe word je presentator’ is niet een vraag waar één duidelijk antwoord op kan worden gegeven. Er is namelijk geen algemene opleiding tot presentator. Een ‘normale’ route om in het presentatievak terecht te komen is er ook niet. De juiste vaardigheden zijn dan ook het belangrijkst om presentator te worden. Beautyfreelancer.nl geeft je daarom tips om je presentatieskills te ontwikkelen.

Hoe word ik presentatrice?

Stem van een presentator

Als presentator is je stem een van de belangrijkste dingen. Je hebt je stem nodig om mensen te overtuigen, informeren of juist te enthousiasmeren. Stemgebruik is voor een presentator dus een heel belangrijke vaardigheid. Om je stem goed te gebruiken kun je op het volgende letten:

  • Spreek duidelijk en rustig. Hoe je dat het beste doet? Tel na een zin steeds tot twee voordat je aan de volgende zin begint.
  • Let op je stemvolume en articulatie. Als je binnensmonds in een zwaar dialect spreekt is de kans groot dat mensen geen idee hebben wat je zegt. Tenzij je de plaatselijke bingo-avond presenteert, natuurlijk.
  • Heb je dat onder de knie? Probeer je dan te focussen op je intonatie. Je stem klinkt minder monotoon als je het tempo waarin je praat varieert. De ene keer zet je bijvoorbeeld meer kracht bij in je stem, de andere keer laat je een pauze vallen.

De houding van een presentator

Ruim 85% van alle communicatie bestaat uit non-verbale communicatie. Naast je stem is dus je houding heel belangrijk tijdens het presenteren. Aan je houding kunnen mensen afleiden hoe zelfverzekerd je bent of in hoeverre je gelooft wat je presenteert. Als je attitude zegt dat je geen zin hebt om te presenteren dan is dat funest voor je geloofwaardigheid. Wil je enthousiast en geloofwaardig overkomen?

  • Zorg voor een representatief uiterlijk. In een nette outfit kom je professioneler over. Dit resulteert vervolgens weer in meer zelfvertrouwen.
  • Vergeet niet om oogcontact te maken. Niet alleen met die schaduw op de achterste rij. Nee, probeer juist met zoveel mogelijk mensen oogcontact te maken. Ze zullen zich persoonlijk aangesproken voelen
  • Geloof in jezelf: presenteer met overtuiging of presenteer helemaal niet. Je wilt je publiek mee krijgen. Als jij niet in jouw eigen verhaal gelooft, dan gelooft jouw publiek het ook niet.
  • Passie voor het vak is het allerbeste dat je kunt hebben als presentator. Zonder passie zul je hoogstwaarschijnlijk nooit enthousiast op een podium staan.

Presenteren vereist oefening

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker de presentatie overkomt.

  • Neem acteer- of spraaklessen om je presentatievaardigheden te ontwikkelen.
  • Maak gebruik van kleine kaartjes met daarop steekwoorden.
  • Leer je publiek kennen. Iedere presentatieklus en ieder publiek is anders. Hoe meer je oefent, des te beter get gaat.

Volg een cursus presentatietechnieken

Een spreekwoordelijke kruiwagen komt zeer goed van pas als je het wilt maken als presentator. Ga naar netwerkborrels en zorg ervoor dat je met de juiste personen in aanraking komt. Volg een cursus presentatietechnieken en meld je aan als Beautyfreelancer Basic op Beautyfreelancer.nl, zodat je zeker weet dat je presentatie-opdrachten direct in je mailbox krijgt.

Opleiding tot tv-presentator

Er is geen algemene opleiding tot tv-presentator, maar verschillende zenders, zoals BNN en RTL, hebben regelmatig interne opleidingen. Houd hun websites in de gaten. Wil je nu al aan de slag als presentator, bijvoorbeeld tijdens een evenement of op een beurs? Dat kan! Houd Beautyfreelancer.nl in de gaten voor presentatieopdrachten. Juist op zoek naar een presentator? Plaats de presentatieklus op Beautyfreelancer.nl. Gratis!