Maten van een model

De laatste jaren is er veel te doen over de maten van een model. Zo hebben verschillende landen, zoals Frankrijk en Denemarken, te dunne landen aan banden gelegd. Niet letterlijk natuurlijk, maar te dunne modellen mogen in deze landen niet meer op de catwalk verschijnen. En ook in Nederland gaan stemmen op om te dunne of magere modellen te boycotten.

90 – 60 – 90: de ideale modellenmaten?

Te dunne modellen worden dus langzaamaan uit het modebeeld verdreven. Maar wat zijn dan wel ideale modellenmaten? De lengte van vrouwelijke modellen is over het algemeen tussen de 1,74m en 1,82m. De maat van de borstomvang is gemiddeld 86cm en maximaal 90cm. De tailleomvang is maximaal 61cm en de heupomvang is gemiddeld 86 centimeter (max. 90cm). Vroeger waren de ideale maten van een model 60 – 90 – 60 cm.

Hoe meet je je maten als model: 7 tips

Om erachter te komen welke maten jij hebt als model, geven we je graag een aantal tips.

  1. Laat je opmeten door iemand. Wanneer je zelf aan de slag gaat, heb je kans dat je niet de juiste maten van jou als model op papier zet. Een foutje in het meten sluipt er al gauw in.
  2. Ga rechtop staan en zorg ervoor dat je voeten tegen elkaar aan staan.
  3. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar meet jezelf altijd op zonder schoenen of sokken aan.
  4. Je bh-maat is niet je borstomtrek. Zorg er dan ook voor dat je je omvang meet zonder dat je een bh draagt.
  5. Laat je armen ontspannen naar beneden hangen wanneer je borst- en middelomtrek worden gemeten.
  6. Je middel meet je op het smalste punt. Normaal gesproken is dit ongeveer een paar centimeter boven je navel.
  7. Je heupen meet je juist op het breedste gedeelte.

maat model heupomvang

Heupomvang

taille

Taille

Borstomvang

Klein en model

Voldoe je niet aan de juiste maten voor een fashionmodel, maak je geen zorgen. Sommige opdrachtgevers knijpen een oogje toe. Neem bijvoorbeeld Kate Moss. Zij is met haar net geen 1,70m een van de best betaalde modellen allertijden. Of Sylvie Meis. Deze kleine dame van 1,58m is groots in het binnenhalen van commerciële modellenopdrachten. Als model bepaal je dan ook voor een groot deel zelf je succes.

Lees ook:
- Klein en toch model worden
- Als man model worden